Mézes torta recept
Készítsd el receptajánlatunkat, a mézes tortát, ha valami édességre vágysz!
Hozzávalók:
- 1 pohár (240 ml) méz
- 1 pohár erős kávé
- 1 pohár repce vagy növényi olaj
- 1 teáskanál (5 ml) őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 70 g félédes csokoládé
- 80 g édes (sótlan) vaj
- 1/3 pohár (80 ml) víz
- ½ teáskanál (2.5 ml) vanília aroma
- 1 pohár (240 ml) fehér kristálycukor
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175 C-ra. 3 kenyérformát (tégla tepsi) kenjünk ki. A mézet, kávét, olajat, fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót serpenyőbe öntjük, összekeverjük és felforraljuk. Tűzről levéve melegre hűtjük. 3 tojást, 1 pohár (240ml) barna cukorral és 3 teáskanálnyi (15ml) sütőporral összekeverünk. Lassan, lassú keverés mellett hozzáöntjük a meleg folyadékot. Végül 4 pohár (950ml) lisztet is belevegyítünk. Mindezt 45-55 percig, tűpróbáig sütjük a formákban. Miután kész, 15 percet hűlni hagyjuk, majd mindhárom tésztát 3 rétegűre elvágjuk. A lapokat lekvárral (eper, málna, vagy sárgabarack) megkenjük, és újból összetesszük.
Csokoládé bevonat:
A csokoládét, vajat, vaníliát és a vizet serpenyőben cukor hozzáadása mellett összekeverjük. Folyamatos keverés mellett, lassú tűzön felforraljuk. 5 percig forrni hagyjuk. Kihűtjük annyira, hogy krémes,
könnyen kenhető állagú legyen. A tortákat fejjel lefelé fordítjuk és megkenjük a tetejüket és oldalukat a bevonattal. Hűtőben addig hűtjük, amíg a csokoládé kemény lesz rajta. Alufóliába, majd folpackba is becsomagoljuk.