Ropogós libacomb párolt káposztával - Már tudom, mit készítek karácsonykor
Karácsonykor az ember igyekszik igazán különleges fogásokat varázsolni az ünnepi asztalra. Sokáig törtem a fejem, mert az egész rokonságra gondolnom kell, és valami olyat szeretnék készíteni, ami nem hétköznapi, de a nagyszüleim miatt, akik inkább a tradicionális ízeket kedvelik, nem is túl bonyolult. A választásom a libacombra esett, párolt lilakáposztával, a receptet pedig Neked is elhoztam.
Libacomb
Hozzávalók
- 2 liba felsőcomb
- 2 liba alsócomb
- 1 tojásnyi zsír
- 1 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 babérlevél
- fél citrom
- fél csomag vaj
- 6-7 szem bors
- 1 kis ágacska rozmaring
- 1 pohár tejföl
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 ujjnyi füstölt szalonna
- csipetnyi cukor, só
Elkészítés
A combokat tisztára mossuk, leszárítjuk és besózzuk. A lisztben meghempergetjük. A zsírt egy lábasban felforrósítjuk, és benne a combokat megforgatjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra, a zöldségeket pedig karikákra vágva, a borsot és a babérlevelet is beletesszük a közben kiolvasztott füstölt szalonna zsírjába. Kicsit pirítjuk a zöldségféléket, és kevés vízzel fölengedjük, a citrom levével megcsepegtetjük, majd a húshoz öntjük. A hússal együtt elkeverjük, a fedővel letakarjuk, és gyengébb tűzön lassan puhára pároljuk. Sütés közben a vizet mindig pótoljuk. Ha a combok elkészültek, kivesszük őket és egy másik edényben lefedve melegen tartjuk őket. A vajból és a maradék lisztből világos rántást készítünk, a cukrot beletesszük, kevés vízzel fölengedjük, a tejfölt belekeverjük, és a zöldséges lébe öntjük. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk. A rozmaringot a mártáshoz tesszük, egyszer felforraljuk, és a libacombokra szűrjük. A husit a mártással együtt tálaljuk.
Párolt káposzta
Hozzávalók
- 1-2 fej lilakáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- tojásnyi zsír
- késhegynyi cukor
- pár szem kömény
- 1 evőkanál ecet
- 1 dl vörösbor
- só
Elkészítés
A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyra felszeleteljük. Ízlés szerint megsózzuk, és kicsit átforgatjuk. Egy tálban a zsírt felhevítjük, benne a cukrot világossárgára pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, a köménymagot és a káposztát. Elkeverjük, ecettel meglocsoljuk, ismét megkeverjük és hozzáöntjük a bort. Csendes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, akkor a levét vízzel vagy borral pótoljuk. Ha kész, a libacomb mellé tálaljuk.
A párolt káposzta önálló köretként is megállja a helyét, de kiegészítésként készíthetünk hozzá tepsis burgonyát, legalábbis nekünk ez a párosítás vált be leginkább. Jó étvágyat hozzá!
Még több karácsonyi tippért és receptért kattints a következő oldalra!