Különleges, nyári főzelékek
Gyerekként rendszeresen viszolygunk tőlük, aztán felnőttként megszeretjük a főzelékeket. Elkészítésük könnyű, olcsó is, nem hízlal, mégis jól lehet vele lakni. Íme, két igazi különleges nyári főzelékfajta!
Salátafőzelék:
Egy adag körülbelül 360 kalóriát tartalmaz, a salátafejek megmosása kicsit időigényes, de megéri!
Hozzávalók:
2 nagy fej saláta
1 gerezd fokhagyma
fél csokor kapor
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál ételízesítő
2 evőkanál margarin
3 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 evőkanál cukor
2 evőkanál fehér borecet
Elkészítés:
A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és felvágjuk. Majd a fokhagymát megtisztítjuk, és átnyomjuk, a kaprot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk. Lábasban sós vizet forralunk, annyit, hogy ellepje a bele kerülő a salátát. Néhány percig főzzük, majd leszűrjük. Ezután a salátát újra felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel és lefedve, lassú tűzön körülbelül 5 percig pároljuk. Serpenyőben rántást készítünk: felmelegítjük a margarint és belekeverjük a lisztet. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.
Cukkini főzelék:
A tökfőzelékhez nagyon hasonló, mégis különlegesebb ízvilágú főzelék. Fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják, hiszen kalóriaszegény.
Hozzávalók:
1 kg cukkini (kígyóuborka vastagságú)
1 közepes fej hagyma
olívaolaj
1 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, liszt, cukor
1 pohár tejföl
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk és uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük. Ehhez a hagymás alaphoz adjuk hozzá a cukkinit, a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, és közepes lángon fedő alatt pároljuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel, jól elkeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Végül hozzáadjuk a tejfölt, és az egészet összeforraljuk.