Ketchup házilag - Egészséges és finom
A ketchupot gyakran illetik az egészségtelen jelzővel. Ha mi ennek ellenére szeretjük, és nem akarunk lemondani fogyasztásáról, akkor készítsük el otthon friss hozzávalókból.
Hozzávalók
- 2 kg paradicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 fej vörös- vagy lilahagyma
- olaj
- 1,5 dl almaecet
- fél kk őrölt szegfűszeg
- fél kk fahéj
- fél kk fekete bors
- 1 kk só
- 1 ek mustár
- 15 dkg cukor
- 5 dkg barnacukor
Elkészítés
Mossuk meg a paradicsomokat, majd daraboljuk fel. Eztuán pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra és pirítsuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a paradicsomot is. Adjuk hozzá az összes fűszert, keverjük el jó alaposan, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük legalább 45 percen át a keveréket. Ha letelt az idő, akkor passzírozzuk össze az egész keveréket és turmixoljuk össze. Ezután főzzük tovább a paradicsomlevet, amíg ketchupszerű nem lesz. Ha elkészült, akkor töltsük forró üvegbe a keveréket, majd helyezzük száraz dunsztba és legalább két napig hagyjuk állni.
Ezt is ajánljuk: Zsírégető paradicsomleves - Katt ide!