Karácsonyi zserbórecept, ahogy csak a nagymamánk készítette
Bár még egy hónap van karácsonyig, már most ideje elkezdenünk a tervezgetést az ünnepekre. Az olyan klasszikus süteményekkel, mint a zserbó, biztosan nem lehet melléfogni, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. Ha szeretnéd elkészíteni, de nincs hozzá recepted, olvasd el a cikkünket!
Hozzávalók
A tésztához
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 5 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1 dl tejföl
A töltelékhez
- 30 dkg lekvár
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
A mázhoz
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és osszuk három egyenlő részre. Nyújtsuk ki mind a hármat akkorára, mint a tepsink mérete. Az elsőt tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára, kenjük meg lekvárral és szórjuk meg a cukorral ízesített darált dióval. Ekkor jöhet rá a második lap, az újabb töltelék, végül pedig a harmadik lap. Kissé szurkáljuk meg a tetejét villával, majd nagyjából másfél óráig hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy fél óra alatt süssük meg. Ekkorra a teteje aranyszínű lesz. Hagyjuk, hadd hűljön ki, majd vegyük ki a tepsiből. Készítsük el a csokoládémázat: gőz felett olvasszuk fel a csokit és keverjük el egy kis olajjal. Öntsük rá a sütemény tetejére és simítsuk el. Ha megszilárdult a máz, felszeletelhetjük.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!