Juhtúrós-sajtos pogácsa - Mennyeien könnyű falatok
Ha vendégeid jönnek, de nem tudod, mivel fogadd őket, akkor melegen ajánljuk a juhtúrós-sajtos pogácsát, ami könnyű, enyhén sós ízével mindenkit le fog venni a lábáról. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 20 dkg (liba) zsír vagy 25 dkg vaj
- 25 dkg juhtúró
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- ½ evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál só
- kb. 1 dl langyos tej
- kb. 5 dkg kemény reszelt sajt
A tetejére
- 1 tojás sárgája
- kb. 1 dkg kemény reszelt sajt
Elkészítés
Először a lisztben morzsoljuk össze a zsiradékot az élesztővel, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót: a juhtúrót, a tojást, a cukrot, a sót, a tejet. Takarjuk le, majd konyhai hőmérsékleten 15 percig pihentessük. Ezután nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg vékonyan olajjal és hintsük meg a sajttal. A következő lépés az, hogy szorosan, hosszanti oldaláról újra felcsavarjuk, a két szélső végét középre hajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, és letakarva további 10 percig pihentetjük.
Ezután újra nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle kis pogácsákat. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, tegyünk rá sajtot, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Kelesszük kb. 45 percig, majd 15 perc alatt süssük meg.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!