Hűsítő jeges tea receptek
Nyáron a rekkenő hőségben sokszor áhítozunk valami hideg frissítő után, ilyenkor igazán jól eshet egy jéghideg jeges tea, amely néhány alapanyagból, különösebb hozzáértés nélkül is könnyen elkészíthető.
Alaprecept
Egy jó jeges tea elkészítéséhez az első fontos lépés az, hogy sűrűbb teafőzetet készítünk, mivel kihűlve kevésbé érződik a tea íze. Egy bögrényi vízhez tesszük az egy kancsónyi tea mennyiségét, majd kis idő elteltével eltávolítjuk a teát, s ízlés szerint megédesítjük.
Ezt a töményebb főzetet tetszés szerint felhígíthatjuk vízzel, gyümölcslevekkel, vagy esetleg alkoholos tartalmú italokkal is. Ha esetleg valamilyen összejövetelre, vagy kerti partira készítjük, akkor érdemes további díszítő elemeket is bevetni, mint például tea ízével egyező gyümölcsöt is tehetünk ebbe a hűs frissítőbe.
Őszibarack ízű jeges tea
Hozzávalók:
• 1 fekete tea filter
• 3 dl víz
• 2 közepes méretű őszibarack
• 1/2 citrom leve
• 2-3 ek. méz
• jégkocka
Elkészítése:
Tegyünk egy teafiltert körülbelül 3 dl forró vízbe, s hagyjuk ázni egy darabig. Az őszibarack héját lehúzzuk, kimagozzuk, majd turmixba rakjuk, és citromlevet facsarunk rá; majd összemixeljük. Hozzáadjuk a mézet, s a már kihűlt teát, majd újra mixeljük. Ha tudunk mixeljünk bele jeget is; de az is jó, ha a már elkészült teakeverékbe teszünk bele egy kis tört jeget.
Epres jeges tea
Hozzávalók:
• 10 tk. fekete tea
• kb 6 dl forró víz
• 8 ek. eperszörp
• 10dkg eper
• 1 citrom leve
• menta
• jégkocka
Elkészítése:
A teafüvet forró vízzel leöntjük, s pár percig állni hagyjuk. Ha már kicsit kihűlt, leszűrjük, s belekeverjük a szörpöt és a citromlevet. Majd tetszés szerint a poharakba, vagy akár az egész kancsóba is, jeget, s mentalevelet is rakhatunk. A hangulat megteremtése érdekében akár pár szem epret is beletehetünk a poharakba.