Gyógyító finomság: Céklaleves
Egy igazán könnyű nyári finomságot mutatunk be, melyet könnyedén és gyorsan elkészíthetsz.
A cékla gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, így érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani!
Hozzávalók:
3 darab nagy fej cékla
víz
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész koriander
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A három darab céklát egy zöldségpucoló segítségével meghámozzuk, végeit levágjuk. Majd a nyers megpucolt céklafejeket alufóliába bugyoláljuk és a körülbelül 200°C-os sütőbe tesszük.
Tipp: Alkalmanként hústűvel szurkáljuk meg; akkor jó, ha már könnyedén lecsúszik a tűről a cékla! A sütési idő nagyjából 30 perc.
Közben egy 4-5 literes lábosban vizet forralunk, az elkészült céklafejeket feldaraboljuk, majd a lobogó vízbe tesszük. Hozzáadjuk az 1 evőkanál római köményt, és az egész koriandert, sózzuk, borsozzuk. Ha további ízesítésre van szükség adjunk hozzá a szükséges fűszerekből apránként kis adagot. Majd egy botmixer segítségével teljesen csomómentesre keverjük. Végül a levest tejföllel sűrítjük, ismét turmixoljuk, majd hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon a leves.
Elkészítési idő: cékla sütés (30 perc), leves készítése (15 perc).
Érdekesség: A római kömény a világon az egyik legismertebb fűszer, hazánkban mégis kevesen ismerik. Íze kicsit a borséhoz és a mentáéhoz hasonlatos, bár ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos köménymag. Bélproblémákra kifejezetten jó, bár nem tartják igazán gyógynövénynek, mindenesetre fűszerezésre kiváló.