Gundel palacsinta - Recept
Ha a hagyományos receptek szerelmese vagy, készíts otthon Gundel palacsintát! Garantáltan nagy sikere lesz ennek a desszertnek.
Hozzávalók
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- fél liter tej
- fél dl olaj
A töltelékhez
- 1 dl tej
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
A csokoládéöntethez
- 4 tojássárgája
- 1 kávéskanál liszt
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál porcukor
A tálaláshoz
- 4 kávéskanál rum
Elkészítés
A tésztához a hozzávalókat habverővel összekeverjük, és néhány óra hosszat állni hagyjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A csokoládét lereszeljük.
A töltelékhez felforraljuk a cukrozott tejet. Hozzáadjuk a diót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat, mérsékelt tűzön 1 percig főzzük, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a mazsolát.
Hajszálvékonyan kiolajozunk egy palacsintasütőt, és ezen megsütjük az első palacsintát. A következő palacsintákhoz már nem kell kiolajozni a sütőt, mert a tésztában levő olaj hatására nem szabad leragadniuk. Így a sütés sokkal gyorsabbá válik, mint a hagyományos elkészítéssel, és a konyhánk nem lesz égett zsírszagú, a tészta állaga viszont könnyebb lesz tőle.
A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel és zsebkendőszerűen összehajtjuk. Tűzálló tálra rendezzük és betesszük a sütőbe, hogy átforrósodjanak.
A csokoládéöntethez a tojássárgát elkeverjük a liszttel és a tejszínnel. Hozzátesszük a reszelt csokoládét, a cukrot, és állandóan kevergetve mártássűrűségűre főzzük. Tálaláskor a palacsintákat tányérra rendezzük, a csokoládéöntetet rákanalazzuk, ráöntünk egy-egy kanál rumot, meggyújtjuk és hagyjuk a lángot elaludni.
Ha te is szereted a palacsintát, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!