Gazpacho - Frissítő spanyol paradicsomleves
Következzen egy kis ízelítő a spanyol konyhából. Indítsuk a hétvégét egy frissítő-hűsítő paradicsomlevessel, spanyol nevén gazpacho-val.
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- Néhány gerezd fokhagyma
- ½ dl borecet
- 1 kisebb csípős paprika
- 2-3 szelet kenyér vagy zsemle
- 1 kígyóuborka
- ½ liter hideg víz
- Só
- Bors
Elkészítés:
A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk. A többi hozzávalót szintén apró darabokra vágjuk, majd a fűszerekkel együtt turmixgépbe öntjük és addig turmixoljuk, míg egynemű masszává nem válik. Vízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk, majd hűtőbe téve pihentetjük. Míg a leves hűl, felszeletelünk néhány olajbogyót, kemény tojást és pár szelet kenyeret pirítunk. A levest jégbe hűtve tálaljuk a pirítóssal, tojással és olajbogyóval. Díszítésként olívaolajat csepegtetünk a leves tetejére. Levesbetétként kínálhatunk még frissen aprított petrezselymet vagy mentát, apróra vágott uborkát, paprikát vagy hagymát is.
Szerző: Duffek Judit