Eredeti Isler recept - Császári sütemény
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischlben készítettek először számára. Az ember azt gondolná, hogy az islerkészítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság kapni.
Hozzávalók:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 140 g búzaliszt
- 50 g finomra tört dió
- 0.5 kávéskanál fahéj
- A töltéshez:
- Ízlés szerint fekete ribizli, málna, szilva, vagy barack dzsem
- A bevonathoz:
- 300 g étcsokoládé
Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt. Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe, ahol 10 percen át pihentessük, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Egy kerek, kb. 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemet töltés előtt, majd egy napig hagyjuk állni a betöltött islereket.
Egy nap elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Az islereket mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, majd jól lecsurgatva tegyük vissza őket a szilikonos papírra, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládébevonat minél vékonyabb legyen. A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.