Diós finomság - Eszterházy torta
Az Eszterházy torta az egyik legkedveltebb magyar torta. A diós-rumos édesség nagyon sok ember elsőszámú süteménye.
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 8 db tojás
- 160 g cukor
- 200 g liszt
- 50 g darált dió
- Krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 800 ml tej
- 5 evőkanál cukor
- 100 g darált di
- 50 ml rum
- 200 g felvert tejszínhab
- Bevonáshoz:
- 2 db tojásfehérje
- 160 g cukor
Elkészítés:
8 db tojásfehérjét, 160 g cukorral habosra verünk. Ha jó kemény, akkor hozzáadjuk a sárgáját, és még 1 percig együtt keverjük. 200 g lisztet és 50 g diót összevegyítünk, és óvatosan a tojáshoz keverjük. Az így elkészített masszából 180 fokon, 10 perc alatt, a tepsi hátulján 6 db egyforma vastagságú piskótalapot sütünk.
A pudingport a cukros tejben megfőzzük, ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált diót, rumot, és a felvert tejszínhabot. A kész krémet a piskótalapok közé egyformán elosztva betöltjük. A felső lap tetejét bevonjuk 2 db tojásfehérjéből és 160 g cukorból készült keményre felvert habbal. Csokoládéval és figurákkal díszítjük.
Szerző: Hári Ágnes