Diétás finomság: mentás bárányburger
Arra az esetre, ha nem eszel hamburgert (annak ellenére, hogy szereted), mert nem egészséges, van egy jó hírünk: ismerünk olyan változatot, ami nagyon finom és ráadásul a kalóriatartalma is alacsonyabb.
Hozzávalók
35 dkg sovány darált bárányhús
1 finomra szeletelt vöröshagyma
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál borsmenta-zselé
só, bors
4 félbevágott rozszsemle
2 db karikákra szeletelt paradicsom
1 felkarikázott kígyóuborka
salátalevél
A szószhoz:
1 apró darab kockára vágott uborka
4 evőkanál zsírszegény krémtúró vagy sovány natúr joghurt
1 evőkanál borsmentazselé
1 evőkanál frissen aprított mentalevél
Elkészítés
A darált húst egy tálban összekeverjük a hagymával, a zsemlemorzsával és a zselével. Jól összedolgozzuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A masszát négy részre osztjuk, majd 10 centiméter átmérőjű fasírtokat formálunk belőlük. Az így elkészített húsgombócokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd fél órára hűtőbe rakjuk. Közben a grillsütőt közepes hőfokra melegítjük elő, majd a rácsra sütőpapírt helyezünk – visszahajtva széleit. Erre tesszük a fasírtokat, majd mindkét oldalát meggrillezzük. Ezalatt egy másik edényben elkészítjük a szószt. Az alapanyagait összekeverjük, majd tálalásig a hűtőszekrényben zárt dobozban tartjuk. A fasírtokat lecsepegtetjük, majd egy-egy fél zsemlére tesszük őket. Ezután mindegyikre paradicsom- és uborkakarikákat teszünk, elosztjuk rajtuk a szószt, majd a zsemle másik felét a tetejére helyezzük.
A fenti receptből négy személy lakmározhat: egy adag 237 kcal, zsírtartalma 0, 78 dkg.