Currys csikre - Egy falat India
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Az indiai konyha elmaradhatatlan fűszere a curry, amelyet számtalan étel ízesítéséhez használnak. A curry tulajdonképpen már önmagában egy fűszerkeverék, legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, chilipaprika. Egyszerű receptünkkel te is belekóstolhatsz az indiai ízvilágba.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
1 nagy doboz tejföl vagy natúr joghurt
2-3 teáskanál curry por
2 gerezd fokhagyma vagy granulátum
szerecsendió
kurkuma
gyömbér
só, bors
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, és a felolvasztott margarinon vagy olíva olajon fehéredésig sütjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Eközben a tejfölt, vagy natúr joghurtot keverjük ki a fűszerekkel. Curry porból tegyünk bele a legtöbbet, a többivel bánjunk mértékkel, de ízlés szerint a gyömbérből, szerecsendióból és kurkumából is rakhatunk bele többet, mint egy kávéskanál. Ha túl sűrű az így elkészült mártás, akkor hígíthatjuk néhány deci főzőtejszínnel, így még krémesebb lesz. Öntsük a fűszeres tejfölt a csirkemellre és főzzük addig, amíg rotyogni kezd, és a mártás intenzív sárga színűvé válik.
Ha sótlannak érezzük, vagy valamelyik másik fűszer ízét hiányoljuk, akkor tegyünk még egy keveset hozzá. Köretnek tökéletes a párolt rizs, de ha valami különlegesre vágyunk, akkor kipróbálhatjuk a vadrizst, az indián rizst, vagy a kuszkuszt is, ami hagyományos indiai köret.
Tippek:
Az ínyencek feldobhatják ezt a könnyen elkészíthető receptet, újhagyma karikákkal, vagy legyalult káposztával, amit szintén megpárolnak, és a currys mártáshoz kevernek. Ha szeretjük az édeskés ízeket, akkor almadarabokkal és mazsolás rizzsel tálaljuk a csirkét. Remekül passzol ehhez a recepthez a kesudió vagy a sótlan földimogyoró, amivel megszórhatjuk tálaláskor, esetlen bele is keverhetjük a mártásba. Ha a nagyobb darabokat szeretnénk elkerülni, akkor törjük össze a magvakat mielőtt az ételhez adnánk. Pirítóssal tálalva előételnek is tökéletes!