Gazdag és laktató - Én így készítem a csorba levest
Nyáron kóstoltam meg először a csorba levest és azóta az egyik kedvencem lett. Már többször elkészítettem és eddig mindenkinek nagyon bejött. Próbáld ki te is, valószínűleg nálatok is új kedvenc születik!
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 250 darált hús
- 30 g rizs
- 1 db tojás
- 1 evőkanál zellerzöld
- 1 mokkáskanál só
- 2 csipet őrölt bors
- 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag
A leveshez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 100 g sárgarépa
- 100 g zellergumó
- 100 g zöldborsó
- 100 g csiperke vagy sampion gomba
- fél tv paprika
- 2 db paradicsom
- 1 csapott teáskanál lestyán
- 1 csapott teáskanál petrezselyemzöld
- 1 csapott teáskanál zellerzöld
- 3 evőkanál citromlé
- 1.5 l víz
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk, és teszünk hozzá őrölt köményt is. Kevés olajon megdinszteljük. A répát, zellert apró kockákra vágjuk, majd a borsóval és gombával együtt a hagymához adjuk, magas főfokon átpirítjuk, és utána felengedjük vízzel. Amíg ez felforr, addig tudjuk készíteni a gombócokat. A darált húst összekeverjük sóval, borssal és őrölt köménnyel, majd hozzáadjuk a tojást, a rizst és az apróra vágott zeller levelet. Körülbelül 2 cm átmérőjű gombócokat formázzunk, és a levesbe tesszük őket. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát a zeller levéllel, lestyánnal és petrezselyemmel együtt beletesszük a levesbe. Adunk hozzá még egy kis citromlevet, majd készre főzzük.