Császármorzsa karamellizált baracklekvárral
A klasszikusnak mondható császármorzsa receptjébe is vihetünk egy kis rafinériát. A karamellizált baracklekvár remekül feldobja ezt a finom desszertet.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1,5 ek porcukor
1 ek vaníliás cukor
3 dkg mazsola
2 citrom reszelt héja
8 cl tej
1 dl tejszín
4 tojás
csipet só
5 dkg vaj a sütéshez
1 kg sárgabarack vagy egyéb gyümölcs
20 dkg barnacukor
Elkészítés:
Egy tepsibe tesszük a negyedelt barackokat, megszórjuk a barnacukorral majd 220°C-os sütőben 30-40 perc alatt lekvárt készítünk. Várjuk meg, amíg a teteje megpirul, csak ezután kezdjük el kevergetni. Ezt ismételgetve süssük addig, amíg lekvár állagú lesz.
A császármorzsához robotgéppel alaposan keverjük össze a tojássárgákat, cukrokat, sót, tejet, tejszínt, citromhéjat, lisztet és mazsolát. Ezután óvatosan keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjehabot. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük a vajat habzásig, majd öntsük bele a masszát. Amikor az alja aranybarnára
sült, fordítsuk meg egyben és a másik oldalt is süssük meg. Ezután fakanállal kezdjük el alaposan széttörni, széttépni a tésztát, miközben folyamatosan pirítjuk. Addig folytassuk, amíg körömnyi méretű "morzsákat" nem kapunk. A lekvárral és porcukorral tálaljuk!
Fotó: Laurenczy Miklós
Recept: Arcade Bistro