Almás máktorta recept - Magyarország ízletes tortája 2012
A 2012-es „Magyarország tortája” a rendkívül finom Szabolcsi Almás Máktorta lett. Mi eláruljuk, hogyan készítheted el otthon a szeretteidnek.
Hozzávalók (16 szeletes 22 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
- 500 g tojásfehérje
- 300g kristálycukor
- 200 g darált, hőkezelt mák
- 60 g édes morzsa
- 100 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
- fél citrom reszelt héja
Krém:
- 0,6 l tej
- 130 g cukor
- 70 g kukorica keményítő
- 3 db tojás sárgája
- fél vaníliarúd
- 250 g tejszínhab
Almatöltelék:
- Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 0,5 kg
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- fél citrom
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.