A fűszer, amit aranyárban mérnek
1 kg-hoz 150.000 virágra van szükség. Ennek begyűjtése körülbelül 10-12 napi munka. A világ legdrágább fűszere, és egyben afrodiziákum is. A sáfrányról van szó!
Azért nem kell rögtön megijedni a vörös aranynak is nevezett fűszernövény árától, ugyanis egy egészen kicsi is elég ahhoz, hogy ételünket ízesítsük és színezzük vele. Elkészítése a minőség miatt igen körülményes. 150.000 kék crocus sativus virág vörös bibéjét kell leszedni, ami ősszel virágzik - mindössze két hétig! Egy virágban három darab bibe van, amit nagyon kíméletesen kell szárítani, megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig, hogy a jellegzetes ízt kapjuk. Vásárlásakor vigyáznunk kell, mert sokan hamisítják. Ez persze nem új keletű dolog, az 1400-as években volt akit halálra ítéltek emiatt!
A növény állítólag afrodiziákum is, azt beszélik Kleopátra is sáfrányfürdőt vett a forró éjszakákon, és a Római Birodalomban is gyakran tömték ki vele a császárok párnáit. A Birodalom bukását követően a növény népszerűsége megcsappant, de végül arab kereskedők behozták Európába, egészen pontosan Spanyolországba. Így a sáfrány megkezdte térhódító útját az egész, majd a szomszédos kontinensen is.
A sáfránynak sajátos, erősen aromás illata és édes-keserű íze van. Főzéshez kis mennyiségben használjuk, és erős, jellegzetes, intenzív színt és ízt ad ételeinknek. Az aromái folyadékban oldódnak ki, ezért áztatni kell, a hő azonban tönkreteszi! Ezért az ételkészítés végén kell adagolni. Persze nem csak erre jó, festékként, illatszerként és orvosságként és használják.
Jótékony hatásairól is sok szóbeszéd terjeng, például hogy idegnyugtató, görcsoldó, élénkítő, segíti az emésztést. De állítólag orvosolja a fejfájást is, jó közérzetet nyújt, segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, a benne található krocetin nevű anyag pedig csökkenti a koleszterinszintet.
Helyettesíthető kurkumával, curry-vel, vagy sáfrányos szeklicével. Ez utóbbit gyakran kínálgatják eredeti sáfránynak álcázva, ezért vigyáznunk kell! A színe is fakóbb, s bár színezésre alkalmas, az íze kevésbé intenzív, és közel sem olyan kellemes és jellegzetes, mint eredeti névrokonáé.
Egy recept, aminek lételeme a sáfrány - Paella
Hozzávalók:
- 1 mokkáskanál őrölt sáfrány
- 35 dkg garnélarák
- 25 dkg kagyló
- 20-25 dkg hosszú szemű rizs
- 30 dkg paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 db pirospaprika
- 1 db lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- kb. 5 dl húsleves
Az összepasszírozott fokhagymát és az apróra vágott hagymát olajos serpenyőben fonnyaszd meg, majd add hozzá a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Csumázd ki a paprikákat és szeleteld fel, majd adagold hozzá a sót és a borsot, és így együtt és pár percig párold. Add hozzá a rizst is, és a sáfrányt, és alaposan keverd össze őket. Öntsd fel a húslevessel, majd miután felforrt, fedd le és takaréklángon körülbelül negyed óráig főzd. Ezt követően add hozzá a garnélát és a kagylót is, és pár perc főzés után el is készültél. A gyönyörű színű és illatú, szaftos ételt forrón tálald. Jó étvágyat!