Győzzük le a narancsbőrt! De hogyan?
Itt a nyaralás a nyakadon, de még nem sikerült megszabadulni a csúnya narancsbőrtől? Ne aggódj, nem vagy egyedül, sajnos a nők többsége küzd ezzel a problémával. Szerencsére még nincs késő, Dr. Gulyás Tamás életmódszakértő narancsbőr elleni tanácsaival még bombaformába kerülhetünk a nyaralásig!
Miért alakul ki a narancsbőr?
A narancsbőr egy egyenetlen felszínű, néhol kisebb, nagyobb behúzódásokkal tarkított, esetenként tésztás megjelenésű bőrt jelentt, melynek kialakulásának 2 fő feltétele van: a zsírfelhalmozódás a bőr alatti kötőszövetben, illetve az olyan rugalmatlan kötőszöveti rostszerkezet, ami a felhalmozódott zsírcsomagocskák alakját nem követi, így behúzódásokat okoz a bőr felszínén. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a sonka anyaga.
Sajnos a hölgyek hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mivel a női bőr kollagén és elasztin szerkezete más módon horgonyozza le a bőr alatti zsírszövetet. Ennek hormonális okai vannak, mert a férfi nemi hormonok csökkenésekor a férfiak hajlama is fokozódik narancsbőr kialakulására. A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg elsőként. A zsírfelhalmozódásban főként az életmód, a cukoringadozást okozó étrend, a savasító salakanyagokat eredményező táplálkozás és a stressz játszanak fő szerepet. Lássuk, mit tehetünk a narancsbőr ellen!
Étrend
Kezdjük a napot egy nagy pohár citromos vízzel, és pár csepp olívaolajjal. Ne igyunk üdítőt, még 100%-ost sem; szomjunkat vízzel oltsunk inkább. Kerüljük a finomított szénhidrátokat: főként fehér pékárut, fehér tésztát és édességeket, illetve minimalizáljuk a hús és zsíros ételek fogyasztását és együnk sok nyers zöldséget. Ne csipegessünk, de ha nassolni támad kedvünk együnk répát, brokkolit, almát és kevés magvat. A legjobb, ha elkerüljük a nagy testtömeg ingadozásokat, hisz ez megterheli a zsírt megtartó kötőszöveteket is.