Vörös- és fokhagymával a betegségek ellen

A magyar konyha elképzelhetetlen lenne hagyma nélkül, nincs olyan kamra vagy konyha, ahol nincsen hagyma. De a hagymafélék nem csak az ételek ízesítésére, hanem különböző betegségek legyőzésére is használhatóak. Nézzük, mi ellen jó a hagyma?

A hagymának számos fajtája van, most két típussal foglalkozunk bővebben a vöröshagymával és a fokhagymával, mert ez a két hagymaféle minden háztartásban megtalálható.

A vöröshagyma
Számos egészségügyi problémára, tünetre és betegségre megoldást nyújthat, felhasználható a héja és a húsos levelei is a probléma természetétől függően. A húsos leveleket főként nyersen ajánlott fogyasztani, a héjából pedig príma gyógytea főzhető. Tavasszal újhagymaként fogyasztva az antioxidáns és pektin tartalma még magasabb. És hogy milyen betegségek ellen hasznos?

Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen, ugyanis a vöröshagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek közömbösítik a Helicobacter Piroly nevű baktériumot, melynek jelenléte szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával. A kvercitin, ami a hagyma héjában található természetesen előforduló hisztamin pedig gátolja az allergiás reakciókat, melyek általában gyulladást okoznak. Az ilyen gyulladásos tünetekre jól alkalmazható a hagymahéj tea, a gyomorfekély megélezőséhez pedig fogyaszd ezt a gyógyhatású zöldséget nyersen.

Székrekedés ellen, főleg ha az haspuffadással együtt jár. A vöröshagyma magas oldható és nem oldható rosttartalmának köszönhetően székrekedés ellen is jó megoldás, ráadásul fokozza az emésztőnedvek termelését, így mindenképp könnyebb dolgod lesz.

Szív- és érrendszeri betegségek ellen is jól használható. A hagyma héjának magas az antioxidáns tartalma, ezáltal a káros LDL koleszterin szint is kordában tartható vele. Ha zsíros étel mellé hagymát is eszel, akkor az jót tesz a vonalaidnak, ugyanis a hagyma húsában lévő anyagok meggátolják a zsírok lerakódását.

Megfázásra, köhögésre is tökéletes választás a hagyma, ugyanis baktériumölő hatása van, így a hűvös időben ajánlatos rendszeresen fogyasztani. Illóolaja segíti a nyák feloldódását, és megszűnteti az orrdugulást is, tehát ha náthás vagy egyél belőle bátran.

A fokhagyma
A vámpírok és boszorkányok ellensége a hiedelem szerint, viszont a természetgyógyászok szerint neked a legjobb barátod lehet, ha rendszeres fogyasztod. Hatalmas előnye, hogy párolva vagy éppen főzve sem veszít gyógyító hatásából, tehát fűszerezz vele bátran az egészségedért!

A ennek a hagymafajtának még egy fokkal erősebb baktériumölő hatása van, mint vörös társának. A fokhagymában lévő anyagok gátolják a mikrobák elszaporodását, ezzel vetnek gátat a betegségnek. A fokhagyma remek vértisztító, de emellett a benne lévő anyagok csökkentik a vér alvadékonyságát, ami csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét.

Ha emésztőszervi problémáid vannak, akkor is jó választás a fokhagyma. Segít megelőzni a gyulladásos betegségek kialakulását, nyugtatja a beleket, ám vigyázat nagy mennyiségben gyomorizgató hatása van. Gyomorfekély esetén jól használható, ugyanis a fekélyre adott gyógyszerek hamarabb és nagyobb intenzitással hatnak, ha mellé fokhagymát fogyaszt a beteg.

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Fashion&Beauty
Ahogy beköszöntenek a hidegebb hónapok, a bőrápolási rutinunk átalakítása kulcsfontosságú.
Lifestyle
Ősztől megújult formában hallható hétvégente a Petőfi Rádió Befordultam a konyhára című gasztroműsora, amelyben ismert séfek osztják meg konyhai tippjeiket, trükkjeiket. A hétvégén Gianni Annoni két...
Sztárok
Fashion&Beauty
A haj porozitásának három különböző típusa létezik, amelyek mindegyikét a hajszál kutikularétegének állapota határozza meg.
Lifestyle
A Mérleggel ma rettentően ellenséges lehet egy barátja vagy kollégája. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Vízöntő a hétvégén megismer valakit, aki miatt válaszút elé kerül. Hétvégi szerelmi horoszkóp!