Nem csak az illatuk kellemes! Téli fűszernövények és gyógyhatásaik
A karácsony fontos részét képezik az illatok. A fenyőfa tűleveleinek, a forralt bornak, nos és persze a fűszereknek az aromái szinte mindenkit ünnepi hangulatba hoznak. Érdemes azonban arra is kitérnünk, hogy utóbbiak gyógyhatása is nagyon fontos szerepet tölt be életünkben. Nézzük mik ezek pontosan!
Kardamom
A kardamom elsősorban emésztésjavító hatásáról ismert. Erősíti a gyomrot és megakadályozza a felfújódást. Emellett javítja a közérzetet, enyhíti a fejfájást, gyógyítható vele a köhögés és javítja a szívműködést is. Indiai ételek szerves része, de ízesíthetjük vele a forralt bort, a likőrt, sőt, a kávét is.
Gyömbér
A gyömbér jótékony hatásait oldalakon keresztül sorolhatnánk, ezúttal csak néhányat emelnénk ki közülük. Ezt a fantasztikus gyökérnövényt már több ezer éve használták gyógyításra. Az elsőszámú téli fűszer: kellemesen átmelegít, továbbá rendkívül jó immunrendszer-erősítő, leviszi a lázat és az influenza egyéb tüneteit is csökkenti. Javítja emellett az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, jót tesz az ízületeknek, csökkenti a gyulladásokat és a fájdalmat. Főzhetünk belőle teát, és használhatjuk karácsonyi sütemények vagy éppen húsételek ízesítésére.
Szegfűszeg
A szegfűszeg elsődleges jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, serkenti az emésztést és remek vírus-, gomba- és baktériumölő. Kiváló ízt ad a süteményeknek, húsételeknek, valamint kellemes karácsonyi illatot áraszt és nagyon mutatós a szobában, ha beleszúrunk néhányat a narancsba.