Táplálkozz helyesen! - A fehérje

Az aminosavak elengedhetetlenek a fejlődéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Elsődleges fehérjeforrásaink: a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek és a vegetáriánusok által olyannyira kedvelt szója. A magas fehérjetartalmú ételek kedveznek a diétázóknak és a fogyókúrázóknak, mivel lassabban szívódnak fel, mint például a szénhidrátok, viszont kevesebb kalóriát tartalmaznak.
 
Hús és a hal
Vannak nehezebben és könnyebben emészthető húsok. A csirke-, pulykahús és a hal egyáltalán nem terheli meg a gyomrot és meglehetősen kalóriaszegények.
 
A vörös húsok, mint például a vadhúsok és a marhahús nehezebben emészthetőek, azonban nagyon magas a rosttartalmuk. Felszívódási idejük akár 5-6 óra is lehet, ezért ne csodálkozzunk, ha egy kiadós marhapörkölt után nem vagyunk éhesek, még akkor sem, ha kisebb adagot ettünk!
 
 
Tojás
A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk reggeliként, vagy az ebédünk részeként, édes vagy sós ételekhez egyaránt felhasználható. Egy tojásban, a méretétől függően körülbelül 60-70 kalória van, ami igen kevés, ha azt nézzük, hogy mennyi értékes ásványi anyagot tartalmaz. Fehérjét és sárgáját külön is fogyaszthatjuk, ezért akik félnek attól, hogy a tojássárgája miatt magas lesz a koleszterinszintjük, azok csak a fehérjét egyék.
 
 
Tej és tejtermékek
Szinte nincs is olyan étel, amiben a tej, vagy a tejtermékek valamilyen formája ne lenne megtalálható. A tej foszforban, kalciumban és nátriumban gazdag fehérje, amelyből megannyi édes és sós termék készíthető, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
 
A tej bár nagyon egészséges, egyesek számára emészthetetlen. Nem azért, mert nem kedvelik a tej ízét, hanem azért, mert a szervezetük képtelen lebontani a tejben található összetevőket. Fontos, hogy ha a laktózérzékenységre utaló jeleket vélünk felfedezni magunkon, akkor forduljunk orvoshoz és semmiképp ne kísérletezzünk a tejtermékek fogyasztásával, még akkor sem, ha imádjuk őket!
 
 
Szója
A szója a laktózérzékenyek és a vegetáriánusok mentsvára. Növényi eredetű fehérje, amelyből szójatej és ”húsos ételek” egyaránt készíthetőek. Magvai igen gazdagok fehérjében, olajban, sőt még szénhidrátban is, ezért igazán laktató csemege mindenki számára. Íze természetesen eltér a húsétól, azonban tökéletesen helyettesíti azt. Főzésnél, mondjuk egy fasírt elkészítésénél akár fele-fele arányban is használhatunk szóját és húst, az eredmény érdekes, de pikáns lesz.
 
 

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Sztárok
Az 56 éves üzletember a TV2 Titkok legújabb epizódjában, Lékai-Kiss Ramóna vendégeként mesélt első nagy szerelméről, akit még egyetemistaként vett feleségül.
Lifestyle
Az egészséges bőr fenntartásában nagy szerepet játszik a megfelelő táplálkozás, amely belülről támogatja a bőr rugalmasságát és megjelenését.
Lifestyle
A Hintalovon Alapítvány idén karácsonykor is egyedi tervezésű ajándéktárgyakkal készül, amelyek megvásárlásával áldozatos munkájukat támogathatjuk.
Utazás
Ma napközben még nem számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra, este viszont komoly fordulópont érkezik. Pénteken havazásra és havas esőre is fel kell készülnünk: legzordabb arcát mutatja majd a...
Lifestyle
Vannak olyan állatövi jegyek, akikkel azért kerülhetünk gyakran nézeteltérésbe, mert személyiségükből fakadóan annyira érzékenyek, hogy könnyen megbántódnak még egy ártatlan viccen is akár.