Amit eddig nem tudtál a táplálkozás 4 legfontosabb alapjáról
Az emberek számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. De hiába ilyen nagyon fontos, nem sok mindent tudunk róluk. Pedig legalább az alapokkal nem árt tisztában lenni. Nézzük, mi az a néhány infó, amit eddig talán nem is tudtál a táplálkozás 4 legfontosabb alapjáról!
Fűtsd a kazánt, de nem mindegy, mivel
Minden ételnek van energiaértéke, vagyis kalóriája (kcl), ami a diétázók egyik leggyakrabban használt szava. De vajon tudod, hogy mit is jelent? Azt jelenti, hogy abból az adagból (általában 100 g-onként tüntetik fel), X kcl-t éget el, vagyis használ fel a szervezet, hogy energiát nyerjen a működéshez. Képzeld magad elé egy gőzmozdony kazánját, amint a gépész pakolja bele a fát, hogy fűtse és gyorsabban menjen a mozdony.
És az sem mindegy mivel táplálod a testedet. Most gondold el: tankolnod kell, hogy menjen a kocsid. Oké, tankolás, végülis a lényeg, hogy valamit beletölts és menjen. Vagy mégsem mindegy, hogy mit töltesz bele? Mi van, ha benzint tankolsz, ám a kocsid gázolajas? Probléma! :) Érted az összefüggést? Ahhoz, hogy a tested megfelelően üzemeljen, a megfelelő elégetnivaló táplálékot is kell adnod neki, különben nem úgy fog működni, ahogy szeretnéd. Minden nap legyen biztosítva a 3 makrotápanyag, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír. A legoptimálisabb arány 50% szénhidrát, 25% fehérje és 25% zsír, de természetesen ahány ember, annyi szükséglet.
Szénhidrátok nélkül nincs semmi, nemhogy mozgás
A szénhidrátok a dolgozó izmok legfontosabb energiaforrásai, de csak akkor lesz a kajából energia, ha előbb azt lebontja (glükózzá). Ez alapján vannak egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerűek a cukor, méz, finomított lisztek, édesség, péktermék, cukrozott dolgok, az összetettek pedig a teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, maglisztek, köles, bulgur, zab stb. Az előbbiek egy lépésből, az utóbbiak pedig két lépésben állítják elő az energiát. Az összetett szénhidrátok azért jobbak, mert lassan viszik fel a vércukorszintet és lassan is viszik le, és ezzel biztosítják folyamatosan az energiaszintet.
Biztos érezted már azt egy komolyabb kajálás után, hogy hirtelen nehezedik a szemhéjad, álmos leszel, fáradtabb, le kell dőlni. Ez azért van, mert a sok és/vagy nem megfelelő táplálék hirtelen felvitte a vércukrodat és hirtelen le is zuhant, és a szervezet igyekszik az emésztéssel foglalkozni, így kivesz minden máshonnan erőt.