A kelbimbó jótékony hatásai
A kelbimbó egy méltatlanul mellőzött növény, amely abban az időszakban is ellát bennünket vitaminnal, amikor híján vagyunk a zöldségeknek és gyümölcsöknek. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 fantasztikus hatását!
Hatásos a rák ellen
Elsőként az 1980-as években fedezték fel a kutatók, hogy a keresztesvirágúak (például a kelbimbó) nagy mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kialakulásának csökkenésével. Az azóta eltelt évek során pedig arra is rávilágítottak, hogy mindez a bennük lévő kéntartalmú vegyületnek, a szulforafánnak köszönhető. Kutatások igazolták, hogy az ezt tartalmazó ételek fogyasztása csökkenti a melanoma, valamint a nyelőcső-, a prosztata-, és a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.
Javítja a csontok egészségét
Az alacsony K-vitamin-szint összefüggésbe hozható a csonttörés magasabb kockázatával, ezért nagyon fontos a megfelelő mértékű bevitel, amelyben a kelbimbó is a segítségünkre lehet. Mindössze 3/4 csészényi zöldség fedezi az elvárt napi mennyiséget, így javíthatjuk a csontok egészségét azáltal, hogy serkenti a kalcium felszívódását. Ráadásul nem árt megjegyezni, hogy a kelbimbó maga is gazdag kalciumban.
Cukorbetegség ellen is kiváló
Ahogyan a legtöbb zöld színű zöldség, a kelbimbó is gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkentik a glükóz szintjét és segítenek megakadályozni az oxidatív stressz okozta változásokat a diabéteszes betegeknél. A kelbimbó fogyasztása továbbá a koleszterinszintre is jó hatással van.