Gyümölcsfogyasztás a diétában - Mit szabad és mit nem?
Egész Európában a magyarok fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt. Pedig rengeteg szezonális, világhírű gyümölcsünk van, amelyek nem csak kiemelkedően finomak, de magas vitamin-, ásványianyag-, és élelmi rosttartalmuk is van. Ráadásul a diétázóknak sem szabad kihagyni az étrendjükből, csak tudniuk kell, hogy mikor fogyasszák.
Amit a gyümölcsökről mindenképpen tudni kell
A gyümölcsök szénhidráttartalma gyorsan szívódik fel, így a szervezet rövid időn belül jut energiához, ezek miatt ideális edzés előtti étel a gyümölcs. Élelmi rostjaik segítik gyomor- és bélrendszerünk működését, eltelítenek, ezáltal csökkentik az éhségérzetet, megkötik a bélben lévő káros bomlástermékeket, tehát pucolnak is, ami nem árt egy diétázás során. A gyümölcsök segítik szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartását és ásványi anyag szükségletünk nagy részét is fedezhetjük velük. A diétázóknak mindezek miatt tehát fontos lenne beiktatni az étrendjükbe a gyümölcsöket, és nem szabad félniük a bennük lévő cukor miatt. A lényeg a mérték és a megfelelő időpontok betartása!
Szuperhero gyümölcsök
A gyümölcsökben leginkább, C-, B- és E-vitamin található, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, ezen kívül néhány nyomelemet tartalmaznak. Ezekenkívül az egyéni érték a fajtától függ. A gyümölcsök ráadásul nagy számban tartalmaznak flavonoidot, amelyek kiemelt szerepet játszanak az egészség megőrzésében, betegségmegelőzésben. Gyulladáscsökkentő, a ráksejtek kialakulását megelőző hatással rendelkeznek. Magas flavonoid-tartalmú gyümölcsök például az alma, a banán, az eper, a kivi, a körte, a meggy, a sárgabarack, a szeder és a szilva.
Miért fogyasszunk reggel azonnal gyümölcsöket?
Ha közvetlenül ébredés után gyümölcsöt eszel, hozzájárulhatsz, hogy az izmaid lebontódjanak. Ilyenkor a máj glikogénszintje (szénhidrátraktár) alacsony, mivel a testünk alvás közben energiaforrásként elhasználta a tartalmát. Ilyen alacsony glikogénszintnél a test energiaszintje lecsökken és izombontásba kezd. Szóval, ha közvetlenül ébredés után eszünk gyümölcsöt, pótenergiaforrással látjuk el a szervezetünket, ami leállítja a lebontási folyamatokat. Reggel ajánlottabb nagyobb cukortartalmú gyümölcsöket fogyasztani, mint szőlő, banán, cseresznye, körte.