Egy megunhatatlan kedvenc: a fokhagyma bámulatos hatásai
A hagymák közül az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövények közé tartozik. Amellett, hogy kellemes ízt ad az ételeknek, számos jótékony pozitív hatása van. Lássuk, melyek azok!
A népi gyógyászatban is igen elterjedt, a magas vérnyomás és az elhízás ellen fogyasztjuk.
Számos vitamint, aminosavat, ásványi anyagokat és enzimet tartalmaz. A fokhagyma gerezdjeiben található a legtöbb aktívan ható biológiai anyag: több, mint 200 féle. A kéntartalmú vegyületek adják a fokhagyma jellegzetes illatát.
A fokhagyma javítja a szív- és érrendszer működését. Alkotóelemeinek köszönhetően a szapora szívműködést lassítja, ezáltal javul a szívizom vérrel való ellátottsága, ami által a szívműködés megfelelő lesz.
A fokhagyma az érelmeszesedésre is pozitívan hat, mert a vérben levő káros koleszterint csökkenti, míg a jó koleszterint növeli. Továbbá csökkenti a puffadást és a felfúvódást, mivel a bélfodor ereire pozitívan hat. A szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását is megakadályozza a fokhagyma, a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönhetően.
Az antioxidánsok pedig immunerősítő hatásúak, különböző baktériumok és vírusok, illetve bélfertőzések idején segít a leküzdésben.
Amikor megfázunk, légúti betegségekben szenvedünk, köhögünk érdemes néhány gerezd fokhagymát elfogyasztanunk. Valamint a herpeszvírus és a Candida gombabetegség leküzdésében, továbbá a menstruációs görcsök csökkentésére és a gyomor és bélpanaszok ellen is kiváló fűszernövény.
Láthatjuk, hogy számos pozitív tulajdonsággal bír ezen ízletes fűszernövényünk. Érdemes tehát az étkezéseinkbe beleiktatnunk a fokhagymát. A leghatásosabb, ha nyersen fogyasztjuk, hiszen ekkor tartalmazza a legtöbb kénvegyületet.