Egészséges megoldások cukor helyett - A szakértő elárulja, melyiket érdemes fogyasztani
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Munkám során azt tapasztalom, hogy az egészséges étrendre való áttérés egyik legnagyobb nehézségét az édesítés, illetve az édességek lecserélése szokta okozni az embereknél. Ezért érdemes átbeszélnünk, milyen alternatív édesítőket használhatunk cukor helyett.
Kristálycukor, barnacukor és méz
Életünk szerves része az édes ételek fogyasztása, nézzük át a leggyakoribb cukorhelyettesítőket, előnyeiket és hatásukat! A kristálycukor nagyon könnyen felszívódó szénhidrátféle, amely gyors vércukorszint-emelkedést okoz, ez pedig gyors inzulinválaszt idéz elő, ennek következtében leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, ami egy ördögi kör. A felesleges cukrokat pedig zsírraktárban tárolja a szervezetünk. Egy sportolónál nem csak a megfelelő testösszetétel fontos, hanem a vércukorszint ingató hatása, ami rosszul időzített és nem megfelelő szénhidrátbevitel esetén komoly teljesítményromboló hatással bír.
A barna cukor is cukorrépából készül, mint a fehér cukor, csak a gyártásnál melasz hozzáadásával érik el a színét. Így tévhit, hogy sokkal egészségesebb, mint a fehér változat. A nádcukor is magas glikémiás indexű, a barna cukorhoz lehetne hasonlítani. A méz is viszonylag magas glikémiás indexű, ami könnyen emeli a vércukorszintet, de tápanyagtartalmában jelentősen eltér a kristálycukortól, rengeteg hasznos tápanyagot és enzimet tartalmaz, viszont ne felejtsük el, hogy hőkezelni nem szabad, mert ezek károsodnak. Ha plusz energiára van szükség, az edzés előtti étkezéshez beilleszthető.