Csodaszer Ázsiából - A kurkuma jótékony hatásai

A keleti konyha egyik legkedveltebb fűszere a kurkuma, mely nemcsak erőteljes színt, hanem markáns ízt is ad az ételeknek. Gyógyhatását, már jó ideje sejtik, a tények azonban csak az 1990-es években kezdtek el napvilágot látni. Teljes mértékig máig nem ismerték ki a pozitív hatásait, de ami kiderült, hogy számtalan betegséget gyógyít, mint például a gyomorfekély. Nézzük, mit tud még!
Mi a kurkuma?
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, melynek rengeteg névváltozatát ismerjük. Indiai sáfrány, sárga gyömbér, kémlő gyökér vagy sárga gyökér, ezek mind a kurkuma elnevezései. Az átlagban két méter magasra növő évelő növény sárgás színe jellegzetes. Magát a fűszert a növény szintén sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. Fűszerként való felhasználása mellett a hajtását zöldségként is fogyasztják.
A kurkuma fűszer
Az Indiában mély tiszteletnek örvendő fűszer kinézetre nem másabb, mint más ízesítő, hisz sárgás porként, zacskóban árulják. A növény szárát megfőzik, majd kiszárítják apró szemű, puha porrá őrlik. A keleti konyhában használatos leginkább, íze kesernyés, ereje pedig tekintélyt parancsoló, csípős, gyömbérszerűnek is érezhető.
Fotó: kuchnia.wp.pl
Oldalak
