11 étel, amiben sokkal több C-vitamin van, mint a narancsban

Csodákra képes – ezt tartják a C-vitaminról, más néven aszkorbinsavról. Ha a szervezetben elegendő mennyiség van belőle, akkor sok más egyéb mellett erősödik az immunrendszer, kevesebb az esély a daganatok kialakulására, egészségesek maradnak a fogak és az erek is. Sokan azt hiszik, hogy csak a narancsban van belőle elegendő mennyiség – pedig más ételek is bővelkednek C-vitaminban. Nézzük, melyek ezek!
Chili paprika
Ha egy fél chili paprikát feldarabolunk, akkor 107,8 mg C-vitamint kapunk. A Buffalo Egyetem kutatásai alapján egyébként kiderült az is, hogy a benne lévő kapszaicin egy nagyon értékes fájdalomcsillapító, ami csökkenti az izom és ízületi kínokat.
Kaliforniai paprika
Egy kaliforniai paprikában háromszor több C-vitamin van, mint a narancsban, szám szerint 190 mg. Emellett remek forrása az A-vitaminnak, ami óvja a szem egészségét.
Kelkáposzta
Azonkívül, hogy egy kelkáposztában kétszer annyi A-vitamin, illetve hétszer több K-vitamin van, mint a napi szükséges mennyiség, C-vitaminban is bővelkedik.
Brokkoli
Ez a sokak által nem szeretett zöldség 132 mg C-vitamint rejt. Rostban gazdag, és ahogy egy előző cikkünkben már bővebben kifejtettük, rákellenes hatása is kiváló.
Papaya
Egy kutatás kimutatta, hogy a papaya tisztítja a bőrt, erősíti a csontokat és jobb általános közérzetet biztosít. Egy gyümölcsben 88,3 mg C-vitamin bújik meg.
Eper
Ha megeszünk egy kis pohár epret, akkor 84,7 mg C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Ezenkívül rengeteg folsav van benne és más olyan anyagok, amik a szív egészségéhez elengedhetetlenek. Egy másik remek tulajdonsága, hogy fehéríti a fogakat.