Alacsony és magas szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök
Köztudott, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nagyon egészségesek, ám némelyiknek igen magas a cukor- és szénhidráttartalma, ezért a fogyókúrázók és a cukorbetegek jobb, ha vigyáznak velük. Íme, azok a növények, amelyekkel mértéket kell tartanunk, illetve azok, amelyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk!
Zöldségek
Ha alacsony szénhidráttartalmú ételeket szeretnénk fogyasztani, akkor sajnos kétszer át kell gondolnunk, mely zöldségeket vesszük magunkhoz. Jó tudni, hogy a leveles zöldségekből szinte bármennyi ehetünk, ezek ugyanis amellett, hogy alacsony szénhidráttartalommal rendelkezek, tápanyagokban (vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban) bővelkednek. Válasszuk a gombát, a zellert és a paradicsomot, ezek egyike sem tartalmaz 4 grammnyi szénhidrátnál többet (adagonként). A legtöbb mag és dióféle szintén alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik, annál több viszont bennük a fehérje, így tökéletesek délutáni nasiként.
Vigyázzunk azonban a keményítőtartalmú élelmiszerekkel, a burgonyában és a jamgyökérben nagyobb mennyiségű szénhidrát található, így ezek kalóriatartalma sem mondható alacsonynak. Tehát, ha fogyókúrázunk, érdemes ezeket kerülni. A hüvelyesek szintén dúskálnak szénhidrátban, ezért diéta mellett inkább mellőzük a babot vagy éppen a borsót. Együnk inkább brokkolit, kelbimbót, karfiolt vagy kelkáposztát.