A spenóttól valóban Popeyek leszünk
Egy svéd csapatnak sikerült igazolnia, hogy a spenóttól és a céklától izmaink hatékonyabban működnek. Ehhez viszont szükség van a szájban élő baktériumokra is.
A három napon keresztül elfogyasztott kis mennyiségű szervetlen nitrátvegyület hatására az egészséges embernek jóval kevesebb oxigénre van szüksége biciklizés során. A svéd kutatók arra kerestek választ, hogy hogyan lehetséges a sejtjeink erőműveiként működő mitokondriumok teljesítményét fokozni.
Azonban nem ajánlják a kutatók, hogy bárki elkezdjen szervetlen nitrátkiegészítőket szedni. Eredményeiket úgy értékelnék, hogy egy új előnyét mutatták ki a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak.
"Kis mennyiségű nitrát alatt körülbelül 2-3 céklagumóban vagy egy tányér spenótlevélben található mennyiséget értünk. Eddig is ismert volt, hogy a zöldségek és gyümölcsök segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de molekuláris szinten nem ismertük a mechanizmust. Most kiderült, hogy a jótékony hatás részben a szervetlen nitrátvegyületekhez kapcsolódik." - nyilatkozta Eddie Weitzberg, a svéd Karolinska Intézet kutatója, aki a vizsgálat vezetője volt.
A nitrátoknak nemrég még semmilyen jótékony vagy előnyös hatást nem tulajdonítottak. Kifejezetten mérgezőnek tartották őket. A svéd kutatócsoportnak sikerült azt is bizonyítania, hogy a táplálékból felvett nitrátoknak szükségük van a szájban lévő baktériumokra, mivel ennek segítségével nitrogén-oxiddá alakulnak, amelyről pedig már korábban igazolták, hogy az ereket tágítva képes a vérnyomás csökkentésére.
A kutatás másik érdekes végeredménye az, hogy az erőteljes, túl gyakori szájöblítés a szájban található jótékony baktériumok mennyiségét pusztítja. Ez pedig elengedetlen a nitrogén-oxidok képződéséhez, illetve a fent említett előnyös mechanizmushoz egyes szájban élő baktériumokra nagy szükség van.