A legnagyobb C-vitamin forrás a csipkebogyó
A rózsafélék családjába tartozó gyepűrózsa vagy japánrózsa úgynevezett vadtermése a csipkebogyó, ami igazi vitaminbombának számít. A friss termés felhasználása bonyolult, de jótékony hatásai és kellemes hatása miatt megéri a fáradtságot.
Hatóanyagai és hatása
A csipkebogyó legfontosabb alkotóeleme a C-vitamin, de ezen kívül számos olyan anyagot tartalmaz, melyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani. Ilyen például az A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin.
Magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti a vérerek falát, a szervezet védekezőképességét fokozza, szervezetünket ellenállóbbá teszi a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.
A bogyóból készített gyógytea segít túlvészelni az influenzás időszakot, rendszeresen fogyasztható meghűléses megbetegedés idején. Ismeretes gyógyhatása a vese- és hólyagbántalmakra, hörghurut és bélhurut esetén. Közismert emésztést javító és gyenge vizelethajtó hatása.
Felhasználása
A csipkebogyó ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékek és gyümölcs-teák alkotóeleme már hosszú ideje. Sokrétű felhasználását bizonyítja, hogy teát, lekvárt, szirupot egyaránt készítenek belőle. Elkészítésük macerás munkát igényelnek, mivel a bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg.
Érdekességek
Vannak népek, ahol pálinkát, bort és likőrt készítenek a hecsedliből, de a svédek például levest főznek belőle. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes kerti- és vadgyümölcs közül, C-vitamin tartalma tízszer nagyobb, mint a citromé.