Amiket nem hagyhatsz ki az étrendedből: 6 ásványi anyagban gazdag étel
Vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes kihagynunk az étrendünkből, hiszen dúskálnak az egészséges élethez szükséges ásványi anyagokban. Mutatjuk, melyek ezek!
Rákfélék, tenger gyümölcsei
Az ásványi anyagokban gazdag ételek közül elsőként mindenképpen a tenger gyümölcseit kell megemlítenünk. Elsősorban vas és cink található bennük. Előbbi a vörös vérsejtek előállításáért felelős, utóbbi pedig erősíti az immunrendszert és véd a fertőzésektől. A halak és a kagylók kiváló fehérjeforrások és jódban gazdagok, 6 közepes méretű osztriga pedig nagyjából 75 mg cinket tartalmaz.
Állati belsőségek
Sokan mellőzik étrendjükből az állati belsőségeket, pedig ásványi anyag tartalmuk sokszorosa az egyéb húsokénak. 100 gramm marhamáj például 11 mg kalciumot, 18 mg magnéziumot, 476 mg foszfort, 380 mg káliumot, 12 mg rezet, 4 mg cinket és 8,8 mg vasat tartalmaz.
Keresztesvirágú növények
A leginkább tápláló zöldségek a keresztesvirágúak rendjébe tartozó sötétzöld levelű növények. Ilyen például a kelkáposzta, amely tele van rostokkal, magnéziummal, káliummal, nátriummal, mangánnal, foszforral és kalciummal. A spenót pedig kiváló kalcium-, vas-, rost-, magnézium- és káliumforrás.