3 zöldség, amit mindenképpen fogyassz télen
A téli hidegben gyakori a megfázás, az influenza és a gyulladásos megbetegedések. Megelőzheted ezeket, ha rendszeresen gondoskodsz a szervezeted vitaminkészletéről és immunrendszered erősítéséről. Most 3 zöldséget ajánlunk, amikkel egészségesebbé válhatsz.
Karalábé
Igazán finom és annál hasznosabb zöldség. Víztartalma magas, zsírtartalma viszont alacsony, így diétás ételekhez is kitűnő alapanyag. Növényi rostokban gazdag, így serkenti az emésztést, és karbantartja a bélműködést. Antibakteriális hatásának köszönhetően remek gyógyír bőrbetegségek, valamint légúti megbetegedések esetére. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, továbbá káliumot, magnéziumot, jódot, ként, szelént, és foszfort is. Hámozva, nyersen is nagyon finom, de levest vagy főzeléket is készíthetsz belőle, vagy akár párolva, köretként is fogyaszthatod. A borsikafű, a kapor, a petrezselyem és a boróka mind hozzáillő fűszerek.
Sárgarépa
Magas tápértékű, nagy ásványianyag-tartalmú növény. Kálium, nátrium, foszfor, kalcium, vas és magnézium egyaránt megtalálható benne. Jó hatással van a szemek egészségére és a látásra, a benne lévő béta-karotin miatt. Béltisztító, savtalanító, gyulladáscsökkentő hatású, ezek mellett pedig a vér lúgosságát is fokozza, amivel segíti a máj működését. Idegrendszeri és bőrproblémák ellen is hatékony. Gyermekkorban a fogak és a csontozat egészséges fejlődését segíti. Immunerősítőnek is kiváló, ami télen különösen fontos. Érdekessége, hogy főzve táplálóbb, mint nyersen.
Kelbimbó
Vitamintartalma magas: C-vitaminban gazdag, emellett tartalmaz B-vitamint, K-vitamint, továbbá káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, ként, vasat és krómot. Erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, és csökkenti a különböző gyulladásokat. A rák megelőzésében is fontos szerepet vállal. Párolva és főzve is nagyon finom, de vigyázni kell vele, mert ha túlfő, akkor a vitaminok és ásványi anyagok elpárolognak belőle. Szerecsendióval, majoránnával és köménymaggal kiegészítve tökéletes íz-kompozíciót alkotnak.
Ha teheted, fogyassz minél többet ebből a három zöldségből. Készíts változatos ételeket belőlük, akár egymással is párosítva őket. Bátran kísérletezz!