Nagyi gyümölcskenyér receptje - Édes finomság
A karácsony kedvenc édessége a gyümölcskenyér, amibe mindenféle finomságot belerejthetünk, a marcipántól kezdve, a gyümölcsökön át a csokicseppekig. Garantáltan nem marad egy morzsa sem a tányéron!
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 6 dkg élesztő
- 15 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 52,5 dkg olvasztott margarin
- 15 dkg aprított kandírozott narancshéj
- 10 dkg papaya
- 10 dkg szárított ananász
- 2 csipet só
- 1 citrom héja
- 25 dkg aprított, hámozott mandula
- 7,5 dkg óriásmazsola rumba áztatva
- 1 csipet őrölt szerecsendió-virág
Ezenkívül
- 20 dkg olvasztott margarin a megkenéshez
- 25 dkg porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk 2 teáskanál cukrot, hozzáöntjük a tej negyedét, és sűrű kovásszá keverjük. 20 percig kelesztjük. Az olvasztott margarint, a narancshéjat, papayát, ananászt, sót, a maradék cukrot, a mandulát, a rumos mazsolát, szerecsendió-virágot, a citromhéjat és a maradék tejet jól belegyúrjuk, majd további 30 percig kelesztjük. A tésztát újra jól átgyúrjuk. Kettévesszük, és mindkét darabot lisztezett deszkán téglalap alakúra (25x35 cm) nyújtjuk. A tésztalapok 1/3-át a maradék 2/3 részre ráhajtjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és letakarva 20 percig kelesztjük. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, és a süteményt kb. 60 percig sütjük. Még melegen megkenjük az olvasztott margarinnal, és vastagon meghintjük porcukorral. Alufóliába csomagolva bő 1 hétig hűvös helyen, de nem hűtőben pihentetjük.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!