Igazi energiabomba ez a süti, mégsem hízlal
Most egy olyan receptet hoztam, ami egy szuperélelmiszerből készül. Különleges, hiszen rengeteg aminosav és ásványi anyag van benne, így tökéletes, hogy feltúrbózd a szervezeted.
Miklós Glória - gasztroblogger
A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!
Goji bogyós amaránt szelet
A "szuperélelmiszerként" számon tartott goji bogyó Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcs. Előszeretettel fogyasztják gyógyhatása miatt, kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de emellett 18 féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Valamint több béta karotin van benne, mint a sárgarépában és bőségesen tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is. Bátran fogyasszátok önmagában, süteményekben, turmixokban vagy akár zabkásával, chia pudinggal. Puffasztott amaránttal kombináltam, aminek kiemelkedő a vas, kálcium, magnézium és a cink tartalma. Én nagyon szeretem reggelire enni bármilyen gyümölccsel összekeverve (mostanában épp gránátalmával), de turmixba téve is nagyon jó. Először próbáltam ki édességként, így is isteni finom. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb bio boltban (Bijo, Mediline, Herbaház). Mérőpoharam 2,5 dl-es.
Hozzávalók:
- 1 bögre puffasztott amaránt
- 1 bögre mandula megpörkölve
- 2 ek. kókuszreszelék
- 3 ek. olvasztott, hidegen sajtolt szűz kókuszolaj
- 2 ek. goji bogyó plusz még a tetejére díszítésnek
- 1 ek. tahini (szezámkrém) vagy mandula-, mogyorókrém
- 1 ek. méz
- 100 g magas kakaótartalmú fekete csoki
- 3 ek kókuszkrém (cocomas)
Elkészítése:
A tahinit, mézet, kókuszolajat vízgőz felet megolvasszuk, a mandulát serpenyőben megpörköljük és durvára vágjuk. A puffasztott amarántot összekeverjük a kókuszreszelékkel, pörkölt mandulával, goji bogyóval és hozzáöntjük a tahinis mézes kókuszolajat és jól összedolgozzuk. Ha megnyomkodjuk, a spatulával össze kell ragadnia, ha nem ragadna, adjunk még hozzá olvasztott kókuszolajat. Ezt az egész "masszát" egy folpackal kibélelt kenyérforma aljába nyomkodjuk, majd betesszük a mélyhűtőbe, amíg készítjük a csoki bevonatot. A csokit megolvasszuk vízgőz felett a cocomassal és rákenjük óvatosan az amarántos keverékünkre, a tetejét goji bogyóval díszítjük, óvatosan belenyomkodjuk.
Majd berakjuk a hűtőbe dermedni egy éjszakára, fontos hogy hűtőben is tároljuk, mert ha a kókuszolaj megolvad, széteshet az egész. Pörkölt szezámmagot is adhatunk még hozzá vagy bármilyet magot ízlés szerint.
fotók:OrganicChicks
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.