Olasz, fűszeres gesztenyetorta - Könnyű és gyors
A Castagnaccio egy klasszikus őszi toszkán édesség, melynek receptjére a pinteresten keresgélve akadtam. Kíváncsi voltam mi fog kisülni belőle, mert sem rozmaringot sem fenyőmagot nem használtam még süteményhez, valamit tojás sem kell bele, zsiradék is csak minimális. A végeredmény meglepően jó lett, bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a különlegességeket, és nem utolsó sorban gyors és könnyű finomságra vágyik. Frissen fogyasztva a legjobb. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem, tortaformám 20 cm-s átmérőjű.
Miklós Glória - gasztroblogger
A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet.
Castagnaccio – Toszkán gesztenyetorta
Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 35 perc
Hozzávalók:
- 2 bögre meleg víz
- 1,5 bögre gesztenyeliszt
- 3 ek. extra szűz olíva olaj
- 1/3 bögre durvára vágott dió
- 1/2 bögre mazsola (én arany mazsolát használtam)
- 1/3 bögre fenyőmag
- 1 ek. friss rozmaring levél
- 1 ek. kókuszvirág cukor
- csipet só
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük (190 fok, légkeverés). A mazsolát beáztatjuk 10-15 percre forró vízbe, majd leszűrjük és kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. A gesztenyelisztet szűrőn átszitáljuk, majd összedolgozzuk a 2 bögre meleg vízzel. Hozzáadjuk a 2 ek. olajat, a sót és a mazsolát majd alaposan összekeverjük egy spatulával. Átöntjük egy sütőpapírral kibélelt formába, a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, a fenyőmaggal, a rozmaring levelekkel, kókuszvirág cukorral és a maradék 1 ek. olíva olajjal (a magokat és a rozmaringot óvatosan nyomkodjuk a tésztába) majd berakjuk sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ez süti alapjáraton nem túl édes, úgyhogy aki édesebb szájú tegyen még bele kókuszvirág cukrot.