Rohanós reggelek megmentője: Ropogós, kókuszos-barackos müzli szelet
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images/blog/04_1.jpg?itok=p1pOqqoU)
A sietős hétköznapokon sem érdemes kihagyni a reggelit, de a sebtében bekapott péksüti sem a legjobb megoldás. Ez a gyümölcsös, ropogós müzliszelet gyorsan és könnyen összeállítható, ráadásul ha vasárnap elkészíted, egész héten majszolhatod. Persze csak akkor, ha nem fogy el hamarabb...
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Ropogós, kókuszos-barackos müzli szelet
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 35 perc
Mennyiség: 18 db 2cm×6cm-es müzli szelet
Hozzávalók:
- 80 g sárgabarackmag olaj
- 1 ek. lenmagliszt
- 50 g dió, apróra vágva
- 20 g szezámmag
- 100 g mandula, apróra vágva
- 250 g méz
- 3 db tojás fehérje
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 225 g finomra őrölt zabpehely
- 1 tk. őrölt fahéj
- ¼ tk. szerecsendió, reszelve
- 1 tk. só
- 15 db aszalt barack
- 20 g kókuszreszelék
- 20 g szárított áfonya
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is. Egy nagy tálban keverjük simára a sárgabarackmag olajat, mézet, tojás fehérjéket és a vanília rúd kikapart belsejét.
Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz, addig hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta.
Adagoljuk hozzá a mandulát, diót, aszalt barackot, szezámmagot, kókuszreszeléket, szárított áfonyát.
Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjuk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.
Ahogy a müzlin a méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes minél hamarabb lehúzni róla. A fényképemen is látszik, hogy nagyon sok kárba vész, ha teljesen lehűl a papíron.