Habkönnyű túrógombóc cukormentesen - Olyan finom, mint a nagyié
Gyermekkorom egyik kedvenc édessége volt nagymamám habkönnyű túrógombóca. Mindig a konyhában segédkeztem a gombócok gyúrása alatt és ha lehetett volna mindennap ezt ettem volna a nyári szünetben… Persze közben a receptet én is eltanultam és az idők során picit egészségesebbé tettem, de az íze teljesen ugyanaz maradt. Most már a gyermekeim lettek a nagy rajongói és minden adandó alkalommal mellettem segédkeznek az elkészítésében.
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Habkönnyű cukormentes túrógombóc
Mennyiség: 8 fő
Előkészítés: 15 perc
Pihentetés: 90 perc
Hozzávalók:
- 1 kg tehéntúró
- 6 db tojás
- 4 ek. eritrit
- 1 csipet só
- 2 csipet szódabikarbóna
- 45 dkg zsemlemorzsa
- 14 dkg búzadara
- 1,5 ek. fahéj
- 4 ek napraforgó- vagy repceolaj (zsemlemorzsa pirításhoz)
- díszítésnek: tejföl, eritrit porcukor, és/vagy cukormentes gyümölcs lekvár
Elkészítés:
Egy tálban a túrót, búzadarát, tojás sárgákat, sóval, eritrittel és szódabikarbónával elkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túrós masszába, nagyon óvatosan dolgozunk, hogy ne törjük szét a habot.
A tál tartalmát 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd amikor már megdermedt és a búzadara kellően megszívta magát, akkor kivesszük a hűtőből és gombócokat formálunk belőle. Vizes kézzel dolgozunk, hogy a massza ne ragadjon annyira. Időközben egy nagy edényben vizet forralunk és a forrásban lévő vízbe 13-15 percre betesszük a gombócokat.
Eközben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és rászórjuk a zsemlemorzsát. Addig kavargatjuk, amíg a morzsa, aranybarna lesz. Tűzről levéve hozzákeverjük a fahéjat. A kész gombócokat megforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. Tejföllel és eritrit porcukorral és/vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.
Tipp: Ha valaki szereti a mazsolát, akkor 2 marékkal az 1. fázisnál keverje hozzá a többi hozzávalóhoz.