Almavirág-torta: Gyönyörű és nagyon finom!
Vacsoravendégeket vártunk a hétvégén és szerettem volna valami szezonális és különleges édességgel meglepni őket, így jött az ötlet, hogy elkészítem az almavirág tortámat. Ez egy vaníliás, pekándiós, almás csodasütemény, aminek az íze mellett a külseje is igazán megkapó, hiszen az egész úgy néz ki, mint egy óriási rózsa. Az elkészítése csak egy kicsi kézügyességet igényel, meg persze egy kis türelmet, de megéri. Nekem sikerült a vendégeimet levenni a lábukról, remélem Ti is elkápráztatjátok ezzel a finom desszerttel a családot, barátokat!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Almavirág torta
A tészta hozzávalói:
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 100 g porcukor
- 60 g pekándió
- 1 tojás
- kevés hidegvíz
A krém hozzávalói:
- 200 ml tej
- 4 tojássárgája
- 3 ek. porcukor
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 100 ml tejszín
- vanília
Az almavirág hozzávalói:
- 4-5 db piros alma ( nem kásás, hanem friss)
- 200 ml friss narancslé
- kb. 100 g cukor
- 110 g olvasztott vaj
+ lekvár a tészta aljára. (Javaslat: baracklekvár)
A tészta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- A lisztbe keverjük bele a hideg vajat kézzel, amíg zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a pekándiót és a cukrot, jól keverjük el, majd tegyünk bele egy csipet sót is. Adjuk hozzá a tojást és ezt is jól keverjük el. Ha még nem áll össze a tészta, akkor apránként adjunk hozzá vizet. A massza, az állagát tekintve ne legyen se száraz, se túl nedves. Tegyük be a hűtőbe 30 percre pihentetni.
- Két fólia között nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd vegyük le a felső réteg fóliát és fordítsuk bele a tésztát a tálba. Jól nyomjuk bele, hogy ne legyenek légbuborékok. Szedjük le a fóliát és a felesleges tésztát a tál széléről. Tegyünk rá sütőpapírt, majd bab vagy lencse nehezéket az elősütés alatt, azért, hogy a tészta ne emelkedjen fel.
- Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Kb. 15 percig süssük arany színűre.
A krém elkészítése:
- Egy fazékban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral teljesen simára. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és egy kis tejet és keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet és keverjük át.
- Főzzük meg a krémet folyamatos kevergetés mellett. Amikor kezd megkeményedni, még 1 percig főzzük, hogy biztosan megfőjön a kukoricaliszt is. Kapcsoljuk le a főzőlapot és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük át és tegyük félre.
Az almavirágok elkészítése:
Keverjük össze egy tálban az olvasztott vajat, a narancslevet és a cukrot. Lehet meleg a keverék, de forró nem. A vékony szeletekre vágott (szobahőmérsékletű) almát tegyük bele a keverékbe és hagyjuk benne kb. 10 percig, amíg a szeletek megpuhulnak.
A torta összeállítása:
Az elkészült tésztát kenjük be először lekvárral, majd öntsük bele az összes főzőkrémet. Az almaszeleteket tekerjük egymásra, vágjuk le az alját, hogy egyenes legyen és nyomjuk bele a krémbe. Még 30 percig 175 fokon süssük.